|
|
Kariyer Net - Eylül 2004
Türkiye’nin ilk koçluk okulu açıldı
1990’lı yıllarda Amerika’da uygulanmaya başlanan koçluk (coaching) ülkemizde de hızla
yaygınlaşıyor. Türkiye’nin ilk koçluk okulu, dünyanın en büyük koçluk kuruluşu Coaches Training
Institute ile işbirliği yapan Navıtas Eğitim Danışmanlık tarafında açıldı.
Navıtas Eğitim ve Danışmanlık
1997 yılında sürekli gelişimi hedefleyen kişi ve kuruluşlara yönelik kalıcı çözümler sunan bir gelişim merkezi olarak kuruldu. Sunduğu hizmetleri genişleterek dünyanın önde gelen danışmanlık firmalarıyla işbirliği yaptı. 2003’te ABD kökenli Vector Danışmanlık’ ın Türkiye temsilciliğini aldı. Vector lisansıyla özellikle kurumsallaşmak ve verimliliklerini iyileştirmek isteyen firmalara dönük hizmetler sunuyor. Müşteri arasında British Airways, Hewlett-Packard, General Motora, Bank of America, Wells Fargo Bank Galileo İnternetional, Groupe Schneider, Honeywee/BullGroup, Vadofone bulunuyor. 2004 yılında ise Navitas dünyanın en büyük koçluk kuruluşu olan Coaches Traning Insitute ile yaptığı işbirliği sonucu Türkiye’deki ilk koçluk okulunu başlattı. Sorularımızı Navistas’ın kurucusu ve yöneticisi Demet Uyar Ezerler yanıtlıyor.
Koçluk kavramını tanı olarak nasıl tarif edersiniz?
Koçluk (coachning),istenen performansa ulaşmak için koç ve danışan arasında kurulan gizlilik esasınadayalı bir gelişim ilişkisidir. Koçluk ilişkisinin amacı danışanın kendi belirlediği hedefe ve yaşam kalitesine koçun desteği ile ulaşması, sorunlarının üstesinden tek başına gelmeyi öğrenmesi ve yetkinliklerini geliştirmesidir. Koç, amacınıza ulaşmanızda sizi harekete geçirerek ve gelişmeleri sizinle birlikte izleyerek, vizyonunuzu gerçeğe dönüştürme sürecini sizinle paylaşacak sırdaşınız, yol arkadaşınızdır.
Dünyada ve Türkiye’de koçluğun gelişimini kısaca anlatabilir misiniz?
Koçluk iş dünyasında ABD’de 1990’lı yıllarda kullanılmaya başlandı. Ardından öncelikle İngiltere ve
Batı Avrupa’ya yayıldı. Türkiye’de aslında koçluk özellikle çok uluslu şirketlerde bir yöneticilik becerisi olarak yıllardır uygulanıyor. Son birkaç yıldır ise diğer şirketler tarafından da koçluk yönetiminin önemi kavrandı ve bu konuda alınan eğitimler artmaya başladı. Şirket yöneticileri ve bireylere bir hizmet olarak sunulması ise ülkemizde çok yeni, iki üç senelik bir geçmişi var ve koçluğu profesyonel olarak sunan sadece birkaç kişi var. Konu “popüler” olmaya başlayınca maalesef koçluk eğitimi almayan kişiler de koçluk yapmaya başladı. Bu durum bir risk oluşturuyor. Koçluğun uluslar arası standartlarda verilmesi için Navitas dünya çapında geçerliliği olan ve İnternational Coach Federation (ICF)-uluslararası Koçluk
Federasyonu tarafından onaylanan eğitimleri sunarak bu alandaki eksikliği gidermeyekarar verdi.
Koçluk okulu kurulana kadar ne gibi aşamalardan geçtiniz?
Koçluk Okulu’nu Türkiye’de başlatabilmek için öncelikle dünyada bu alandaki en saygın kuruluşubulmaya çalıştık. Bu esnada Coaches Traning Institute (CTI) ile tanıştık CTI, ICF’ in kuruluşunda yer alan ve koçluk alanının dünyada öncülerinden olan çok geniş bir kadroya sahip bir kuruluş.1992 yılında kurulmuş ve şimdiye kadar on bir binin üzerinde koç yetiştirmiş. CTI’da koçluk eğitimi veren uzmanlar çok derin bir eğitimden geçiyorlar. Araştırmamız ve görüşmelerimiz sonucu CTI’nın çok iyi bir iş ortağı olacağını anladık. Tabii CTI’da Navıtas’ın kadrosunu değerlendirdi ve bizle çalışmaya karar verdi. CTI şu anda ABD dışındaJaponya ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde faaliyet gösteriyor ve koçluğa artan talepte hızla tüm dünyaya yayılıyor. Türkiye’de ‘Koçluk Sertifikasyon Eğitimlerini’ Mayıs ayında‘Temel Koçluk Becerileri (Fundementals Of Coaching)’ adlı eğitimle başladık. İlk eğitim CTIuzmanlarından Lori Shook ve Jim Patterson tarafından verildi.17-18-19 Eylül tarihlerinde aynı eğitimtekrarlanıyor. Program Divan Oteli, İstanbul ‘da gerçekleşecek ve uygulama ağırlıklı olacak. Bu eğitimin temeli ‘Co-active Coaching ’sistemi oluşturuyor.
|
|