Ana Sayfa   |   Biz Kimiz   |   Referanslar   |   Envanterler   |   Uluslararası İşbirlikleri   |   Sosyal Sorumluluk Projelerimiz  |   İletişim
  Eğitim     Danışmanlık     Koçluk  
Yeniliklerden Haberdar Olmak İstiyorum
>>>>
Makaleler
Pozitif Psikoloji
Vuca Dünyasında Mutluluk ve Dayanıklılık Reçetesi
Mutluluk Formülü
Liderlik ve Yöneticilik
Dinamik Liderlik Modeli
Liderin Mentor Rolü
Liderlik ve Koçluk
Etkin Toplantı Yönetimi
Profesyonellerin Modası
Koçluk ve Mentorluk
Yaşam Koçluğu Soru Cevap
Yetenekli Çalışanlara Koçluk Yapmak
Takım Koçu Ne Yapar
Koçluğun Oryantasyon Sürecindeki Rolü
Koçlukla Sağlanan Müşteri Duyarlılığı
Kariyer Yolculuğundaki Yol Arkadaşınız
Koç ve Mentorun İletişimi
Koçluk Hizmetinin Faydaları
Koçluk ve Mentorluk Süreci
Bireysel Gelişim
Evden Çalışırken Verimliliği ve Başarıyı Nasıl Sürdürürüz ?
Zamanı Yönetmek
Performans arttırmanın altın kuralları
Artık Eski Köye Yeni Adetler
Etkin İletişim İçin Düşünme
Kendime Sorduğum Sorular
Sağlığınız Elden Gidiyor mu ?
Yaratıcı Süreci Yönetmek
Kültür ve Strateji
Psikolojik Güvenlik ve Pozitif Çalışan Deneyimi
Vuca Dünyasında Mutluluk ve Dayanıklılık Reçetesi

VUCA bir akronim (Volatile, Uncertain, Complex, Ambigious) ve yaşadığımız çağdaki dalgalı, belirsiz, karmaşık ve muğlak dünyanın yaşamımızda yarattığı zorlukları kapsıyor. Bunlar karşısında mutluluğumuzu sürdürme ve dayanıklılık (resilience) becerileri ise hepimiz için yeni dünyada ayakta kalabilmenin yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Pozitif Psikoloji alanındaki araştırmalar arttıkça mutluluğu yaratan etmenler daha net görülebilir olmaya başladı. Bakalım bu listeden kendiniz için hangi uygulamaları seçeceksiniz.

Mutluluklarınızı yazın: VUCA çağının getirdiği zorluklar stres seviyemizi  arttırıyor ve bununla başedemediğimizde kötü hissediyoruz. Shelley Gable ve Jonathan Haidt’in yaptığı araştımaya göre aslında yaşadığımız pozitif deneyimler negatiflerden 3 kat fazla ancak beynimizin eğilimi iyi anıları unutup kötülere odaklanmak yönünde. Beynimize format atacak yeni alışkanlıklar kazanabiliriz. California Üniversitesi, Riverside psikoloji profesörlerinden Sonja Lyubomirsky haftada bir kez memnun olduğunuz 5 şeyi yazmayı, mutluluk arttırıcı bir uygulama olarak öneriyor. Benzer bir uygulama da her akşam uykuya yatmadan önce o gün şükran ya da mutluluk duyduğunuz 3 şeyi yazmaktır. North Carolina Chapel Hill Üniversitesi’nden psikolog Barbara Fredrickson, optimum pozitif-negatif duygu oranının 3’e 1 olduğunu belirtiyor. Negatif duygular hareket kabiliyetimizi kısıtlarken, olumlu duygular bizi rahatlatıyor, harekete geçmemizi, daha esnek ve yaratıcı düşünmemizi sağlıyor. VUCA dünyasında yaşadığınız problemlere inovatif çözümler bulmanın  yolu daha mutlu hissetmekten geçiyor.

Destekleyici tutum sergileyin:  UC Riverside’dan Sonja Lyubomirsky’ye  göre  büyük ya da küçük, tanıdığa ya da yabancıya, düşünceli hareketler yapmak insana mutluluk veriyor. Üstelik başkalarına yardım etmenin, sizin iyi hissetmeniz üzerindeki etkisi uzun süre devam ediyor. Eleştirildiğimiz veya korktuğumuz zamanlarda vücudumuz kortizol salgılar. Bu hormon beynin sağlıklı düşünmesini engelleyip daha reaktif davranmamıza sebep olur ve etkisi 26 saate kadar sürebilir. Pozitif diyaloglar ise oksitosin hormonu salgılatır. Bu da başkalarıyla işbirliği içinde olmamızı ve güven duymamızı sağlar.

İyimser yönünüzü artırın:  “Spontaneous Optimism” kitabının yazarlarından psikolog Maryann Troiani iyimserliğin öğrenilebilecek bir beceri olduğunu söylüyor. Bu konudaki bir diğer kitap ise Martin Seligman’ın yazdığı “Learned Optimism.” Troiani’nin araştırmalarına göre iyimserlik duygumuzu geliştirecek 3 şey belirlendi. Birincisi, vücudunuzu dik tutarak duygularınızdan önce bedeninizi düzeltip başınız yukarıda, omuzlarınız geride hızlı ve büyük adımlarla yürümek. Troiani karamsar insanlar küçük adımlarla başları önde yavaşça yürürler diyor. İkincisi, ses tonunuzu neşeli ve enerji dolu olacak şekilde değiştirmek. Üçüncüsü, problem yerine mücadele, kayıp yerine fırsat gibi pozitif kelimeler kullanmak.

Mutluluğu gözünüzde canlandırın: Bizler geçmişi gözümüzde canlandırıp hatırlayarak zihinsel durumlar yaratabilen özel yaratıklarız. Bu çok değerli bir araçtır.  Hayatınızda olmasını istediğiniz şeyleri hayal etmek ve gözünüzde canlandırmak size o şeyi başarabileceğinizi düşündürür. Maryann Troiani ”Eğer gözleriniz kapalı olarak gözünüzde canlandırırsanız zihin onun gerçek mi, değil mi olduğunu bilemez.” diyor. VUCA dünyasının getirdiği belirsizliklere karşı başarılı sonuçları zihninizde canlandırın. Böylece özgüveniniz artacak; gelişen zihinsel çevikliğiniz size o hedefi yakalatacak itici gücü ve cesareti sağlayacaktır.

Güçlü yönlerinizi kullanın: Tabi önce bizim doğal parçamız olan güçlü yönlerimizin neler olduğunu farketmek gerekiyor. Çeşitli envanterlerden yararlanmak bu konudaki farkındalığınızı artıracaktır. Önerim: http://www.viacharacter.org/www/Character-Strengths-Survey

Araştırmalar bazı güçlerin diğerlerine oranla mutlulukla daha fazla bağlantılı olduğunu gösteriyor. Bunlar: Yaşam coşkusu, umut, şükran, merak ve sevgi. Performans için uzun yıllar zayıf yönlerimizi geliştirmek üzerinde duruldu. Oysa araştırmaların vurguladığı güçlü yönlerini bilen ve bunların kaldıraç etkisinden yararlanan kişilerin daha başarılı olduğu. Gallup’un yaptığı araştırmalara göre güçlü yönlerini iş ortamında her gün kullanma fırsatı bulan çalışanların diğerlerine kıyasla bağlılık oranları 6 kat daha fazla. Ekiplerinin güçlü yönlerine odaklanan liderler yarattıkları pozitif iklimle zor zamanlarda başarıyı yakalıyorlar. İnsan Kaynakları profesyonelleri olarak kurumlarınızın Performans Yönetim Sistemleri içine güçlü yön odaklılığını mutlaka katın. 

Özşefkat geliştirin: Rekabet koşulları hepimizi daimi bir yarışın içinde hissettiriyor ve başarısız olduğumuzda kendimizi acımasızca eleştiriyoruz. Jon Kabat-Zinn tarafından iş dünyasına sokulan mindfulness tekniklerini kullanmak sizi rahatlatacaktır. Başka bir panzehir ise University of Texas profesörü Kristin Neff’in önerdiği özşefkat uygulamaları. Kendimize şefkatli davrandığımızda yargılamak yerine değer vermeye başlıyor; böylelikle daha özgüvenli hissederek zorluklarla başedebilme cesaretini buluyoruz.

Hadi bakalım, şimdi top sizde. Bu önerilerden hangilerini hayatınıza sokarak zorluklar karşısında daha dayanıklı durabilmeyi ve mutluluk seviyenizi artırmayı seçiyorsunuz?

 Mutlu günler dilerim.

Demet Uyar                      


  • Ana Sayfa
  • Biz Kimiz
  • Referanslar
  • Envanterler
  • Uluslararası İşbirlikleri
  • Sosyal Sorumluluk Projelerimiz
  • Eğitim
  • Danışmanlık
  • Koçluk
  • Makaleler
  • Haberler
  • Etkinlikler
  • Foto Galeri
  • İletişim