Ana Sayfa   |   Biz Kimiz   |   Referanslar   |   Envanterler   |   Uluslararası İşbirlikleri   |   Sosyal Sorumluluk Projelerimiz  |   İletişim
  Eğitim     Danışmanlık     Koçluk  
Yeniliklerden Haberdar Olmak İstiyorum
>>>>
Makaleler
Pozitif Psikoloji
Vuca Dünyasında Mutluluk ve Dayanıklılık Reçetesi
Mutluluk Formülü
Liderlik ve Yöneticilik
Dinamik Liderlik Modeli
Liderin Mentor Rolü
Liderlik ve Koçluk
Etkin Toplantı Yönetimi
Profesyonellerin Modası
Koçluk ve Mentorluk
Yaşam Koçluğu Soru Cevap
Yetenekli Çalışanlara Koçluk Yapmak
Takım Koçu Ne Yapar
Koçluğun Oryantasyon Sürecindeki Rolü
Koçlukla Sağlanan Müşteri Duyarlılığı
Kariyer Yolculuğundaki Yol Arkadaşınız
Koç ve Mentorun İletişimi
Koçluk Hizmetinin Faydaları
Koçluk ve Mentorluk Süreci
Bireysel Gelişim
Evden Çalışırken Verimliliği ve Başarıyı Nasıl Sürdürürüz ?
Zamanı Yönetmek
Performans arttırmanın altın kuralları
Artık Eski Köye Yeni Adetler
Etkin İletişim İçin Düşünme
Kendime Sorduğum Sorular
Sağlığınız Elden Gidiyor mu ?
Yaratıcı Süreci Yönetmek
Kültür ve Strateji
Psikolojik Güvenlik ve Pozitif Çalışan Deneyimi
Mutluluk Formülü

Özellikle Pozitif Psikoloji alanındaki araştırmalar arttıkça mutluluğu yaratan etmenler de daha net görülebilir olmaya başladı. Biz de çeşitli kaynaklardan bazı pratik bilgileri topladık. Bakalım bu listeden kendiniz için hangi uygulamaları seçeceksiniz.

1. Mutluluklarınızı sayın
2. Müzik dinleyin
3. Hareket edin
4. Kocaman gülün
5. Başkaları için iyi birşeyler yapın 
6. İyimser yönünüzü arttırın
7. Yeni şeyler deneyin
8  Mutluluğu gözünüzde canladırın

Mutluluklarınızı sayın: California Üniversitesi, Riverside psikoloji profesörlerinden Sonja Lyubomirsky haftada bir kez memnun olduğunuz 5 şeyi yazmayı, mutluluk arttırıcı bir uygulama olarak öneriyor. Başka bir alıştırma ise minnettar olduğunuz kişilere, bu bir öğretmen, hoca veya anne-babanız olabilir, haftada bir kez, iki ay boyunca mektup yazmaktır. Daha mutlu hissetmek için mektupları yollamanız bile gerekmiyor.
 
Müzik dinleyin: Müzik endorfin salgılatarak beynin mutluluk bölümünü çalıştırır; melatonin salgılatarak da vücudu rahatlatır. Bir araştırmaya göre göz ameliyatı sırasında kendi seçtikleri müziği dinleyenlerin kalp atışları ve tansiyonlarının düştüğü görüldü. İkinci bir araştırma ise kolonoskopi için yatan hastaların seçtikleri müziği dinlediklerinde endişe seviyesinin ve gereken sakinleştirici dozajının düştüğünü gösteriyor.
 
Hareket edin:  Dans edin, spor yapın, yürüyüş yapın ki stresiniz azalsın. Vücudunuzu hareket ettirmek endorfin salgılattırır, ve bu da sizi iyi hissettirir. Fiziksel hareket sizi canlandıracak iyi enerji yoğunluğunu sağlar. Bu aynı zamanda sağlıklı olmak için de etkili bir yoldur.
 
Kocaman gülün:  Vücudunuzun yanlarına ağrı verecek ve gözlerinize yaş getirecek şekilde gülün. İnsanlar grup içinde olduklarında yalnız olduklarından 30 kez fazla gülüyorlar.  Gülmek diğer bütün endorfin tetikleyiciler gibi stres hormonlarımızı azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. İnsanlar o esnada neyle uğraşırlarsa uğraşsınlar eğer gülümserlerse daha iyi hissediyorlar. Bilişsel uyumsuzluktan uzak durmak için düşüncelerimiz ve hareketlerimiz birbirine uymadığında, zihnimiz buna tepki vererek düşüncelerimizi yüz ifademize uyumlu hale getiririr. Ayrıca gülümseme bulaşıcıdır. Yani eğer siz gülümserseniz, etrafınızdakiler de gülümseyerek sizi takip ederler.
 
Başkaları için iyi birşey yapın: Ağır eşya taşıyan bir kişiye yardım edin, kaybolmuş gözüken birine yol tarif edin veya  kişilere iltifat edin. UC Riverside’dan Sonja Lyubomirsky’ye  göre  büyük ya da küçük, tanıdığa ya da yabancıya haftaya yayılmış düşünceli hareketler yapmak insana mutluluk veriyor. Hepimiz kibarlığı doğal olarak yapıyoruz; öyle gözüküyor ki eğer bunların farkında olursak bu bizi daha fazla mutlu ediyor.
 
İyimser yönünüzü arttırın:  “Spontaneous Optimism” kitabının yazarlarından psikolog Maryann Troiani iyimserliğin öğrenilebilecek bir beceri olduğunu söylüyor. Bu konudaki bir diğer kitap ise Martin Seligman’ın yazdığı “Learned Optimism.” Troiani’nin araştırmalarına göre iyimserlik duygumuzu geliştirecek 3 şey belirlendi. Birincisi, vücudunuzu dik tutarak duygularınızdan önce bedeninizi düzeltip başınız yukarıda, omuzlarınız geride hızlı ve büyük adımlarla yürümek. Troiani karamsar insanlar küçük adımlarla başları önde yavaşça yürürler diyor. İkincisi, ses tonunuzu neşeli ve enerji dolu olacak şekilde değiştirmek. Üçüncüsü, problem yerine mücadele, kayıp yerine fırsat gibi tempolu ve mutlu kelimeler kullanmK. Troiani’ye göre pozitif düşünce ve davranışların beyin kimyası üzerinde olumlu bir etkisi var. Her ikisi de serotonin düzeyini artırıyor ve bu da size mutlu olduğunuz sinyalini veriyor. Troiani bize bir alışkanlığı değiştirmenin 4 ila 6 hafta alacağını hatırlatıyor.
 
Yeni şeyler deneyin:  Sizi mutlu edecek yeni şeyleri hayatınıza sokun. Winston-Salem State Üniversitesi’nden psikolog Rich Walker farklı deneyimler yaşayan bireylerin aynı şeyleri yapanlara kıyasla daha olumlu duygular içinde olduklarını söylüyor. North Carolina Chapel Hill Üniversitesin’nden psikolog Barbara Fredrickson, optimum pozitif-negatif duygu oranının 3’e 1 olduğunu belirtiyor. Negatif duygular hareket kabiliyetimizi kısıtlarken, olumlu duygular bizi rahatlatıyor, harekete geçmemizi ve daha yaratıcı düşünmemizi sağlıyor.
 
Mutluluğu gözünüzde canlandırın: Bizler geçmişi gözümüzde canlandırıp hatırlayarak zihinsel durumlar yaratabilen özel yaratıklarız. Bu çok değerli bir araçtır.  Olumlu düşüncelerin beynin biokimyasallarına etkisi olduğunun gösterildiği gibi duygusal değişim ve gözünüzde canlandırmanın ardında da birçok araştırma bulunmaktadır. Hayatınızda olmasını istediğiniz şeyleri hayal etmek ve gözünüzde canlandırmak size o şeyi başarabileceğinizi düşündürür. Maryann Troiani ”Eğer gözleriniz kapalı olarak gözünüzde canlandırırsanız zihin onun gerçek mi, değil mi oldugunu bilemez.” diyor. Başarıyı önce zihninizde canlandırmak özgüveninizi arttırır. Bu da size o hedefi yakalatacak itici gücü ve cesareti sağlar.
 Hadi bakalım, şimdi top sizde. Bu önerilerden hangilerini hayatınıza sokmak ve mutluluk seviyenizi arttırmak istiyorsunuz?
 
Mutlu günler dilerim.
Demet Uyar     

  • Ana Sayfa
  • Biz Kimiz
  • Referanslar
  • Envanterler
  • Uluslararası İşbirlikleri
  • Sosyal Sorumluluk Projelerimiz
  • Eğitim
  • Danışmanlık
  • Koçluk
  • Makaleler
  • Haberler
  • Etkinlikler
  • Foto Galeri
  • İletişim