Ülkemizde gün geçtikçe daha sık duyulmaya başlanan koçluk kavramı kişinin performansını artırmayı amaçlayan bir metod olarak karşımıza çıkıyor. Yöneticiliğin bir boyutu olarak kurum içinde kullanılabilen koçluk aynı zamanda danışmanlar tarafından her kesime hitap eden bir hizmet olarak da sunulabiliyor. Pfizer, Unilever, American Express, Philips gibi dünya devlerinin yöneticileri koçluk metodlarından faydalanıyorlar. İş dünyasında yönetim basamaklarını tırmandıkça kişilerin performansları hakkında aldıkları geribildirim azaldıkça, üst düzey yöneticiler kendilerine yapıcı geribildirim verecek bir koça ihtiyaç duyuyorlar.
Koçluk, yaşam koçluğu, aile koçluğu, öğrenci koçluğu, kariyer koçluğu ve yönetici koçluğu (executive coaching) gibi amacına uygun olarak çok çeşitli olabiliyor.
Dünyada şirketler yönetici koçluğu hizmeti için yıllık 150,000-1,000,000 US$'lara kadar geniş bütçeler ayırıyorlar. Bu kadar yüksek yatırıma acaba değiyor mu? Manchester Inc. tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçları fazlasıyla değdiğini gösteriyor. Koçluk programlarına yapılan yatırımın geri dönüşü (ROI- Return on Investment) yapılan ilk harcamanın 5.7 katı olarak bulunmuş. Aynı araştırmaya göre, bu hizmeti alan yöneticlerde de çok olumlu gelişmeler görülmüş. Yöneticilerin
· % 77'sinde astlarıyla olan ilişkilerde iyileşme
· % 61'inde iş tatmininde artış
· % 67'sinde takım çalışmasında artış kaydedilmiş.
Bu faydaların yanı sıra koçluk hizmetinin klasik eğitimlere göre de çeşitli avantajları var. En önemlisi de kişinin üzerinde kalıcı bir değişim sağlaması. Case Western Reserve Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre koçluğun etkisi yedi sene sürüyor. Eğer özel bir takip sistemi sistemi kurulmazsa, seminerlerde bu etki birkaç ayla sınırlı.
Kişisel koçunuzda ne gibi özellikler aramalısınız? Dürüstlük, içtenlik, güvenilirlik ve yüksek duygusal zeka en önemli özellikler. Çoğu koç uzun süreli bir çalışmaya girmeden önce ilk seansı ücretsiz olarak sunuyor. Böylece siz de koçunuz hakkında ilk izlenimi edinmiş, koçluk programının size uygun olup olmadığını ilk etapta görmüş ve buna dayanarak süreci başlatmış olursunuz. Denemeye değer değil mi?
Peki koçluk nasıl işliyor? Herşeyden önce koçluk programları, koç ile danışan arasında güven ve gizlilik gerektiren bir "ortaklık" ilişkisine dayanıyor. Bunun yanı sıra karşılıklı sorumluluk ve istikrarlı bir çalışma gerekiyor. Koçun üzerinde durduğu konular danışanın güçlü ve gelişmeye açık yönleri ile hedefleri. Süreçteki temel amaç ise danışanın vizyonunu gerçekleştirmesi için eylem adımlarını belirlemek, performansını artırmak ve süreç boyunca kendisine ayna tutmasını sağlamak. Programın işleyişi, koç ile periyodik olarak (genelde haftada bir) yapılacak birebir görüşmeler ve her seansın sonunda alınacak kararlara dayanıyor. Her görüşmede bir öncekinin kararları ve danışanın dönem içinde yaptıkları değerlendiriliyor. Başarılar birlikte kutlanırken, danışanın hatalardan ders çıkarması ve stratejisini sürekli olarak geliştirmesi sağlanıyor.
Galileo'nun bir sözü koçluk süreci için de anlamlı bir yaklaşım sunuyor: "Kimseye bir şey öğretemezsiniz; sadece cevabı kendi içinde bulmasına yardımcı olursunuz."
Cevaplarınızı bulmaya hazır mısınız? Hazırım diyorsanız, sizi çok zevkli bir yolculuk bekliyor...
Demet Uyar
|