Profesyonellerin modasında anahtar kelimeler tutarlılık ve uygunluktur. Görüntümüz çalıştığımız kurum, yaptığımız iş, pozisyonumuz ve hedeflerimizle tutarlılık göstermeli. Giydiğimiz kıyafetler, kullandığımız aksesuarlar bulunduğumuz ortamlara, katıldığımız toplantılara, davetlere, yemeklere uygun olmalıdır.
Unutmayalım ki görüntümüz bizim geldiğimiz yeri (şehirli, taşralı), eğitim ve kültür düzeyimizi, statümüzü, ruh halimizi, ekonomik düzeyimizi, kültürel geçmişimizi ve görgümüzü ortaya koyar.İlk izlenimlerin %55'ini sözsüz mesajlar oluşturur. Beden dili, kullanılan renkler ve semboller dışında görüntümüzde bizimle ilgili mesajlar verir. Görüntümüze gerekli önemi vererek dışarıya verdiğimiz mesajları kontrol altında tutabiliriz.
Kendisine saygısı olan kişiler görüntülerine özen gösterirler. Bu kişiler her zaman bakımlı, temiz, düzenli ve ortamına uygun görüntüler sergilerler. Dış dünyaya başarı, sorumluluk ve kalite mesajı verirler. Görüntüleriyle başkalarının üzerinde çarpıcı bir etki bırakırlar.
Profesyonel yaşamda görüntü faktörünü sektörleri 3'e ayırarak incelemek gerekir.
1.Geleneksel ve konservatif sektörler: Bankacılık, mali müşavirlik, sigortacılık, hukuk, devlet hizmetleri, politika, kamu kuruluşları bu gruba örneklerdir.
2.Hizmet sektörü: Turizm ve otelcilik, sağlık hizmetleri, insan kaynakları yönetimi, eğitim, sosyal hizmetler, danışmanlık, halkla ilişkiler, teknoloji, araştırma, bilim, bilişim bu grupta yer alır.
3.Yaratıcı sektör:Reklamcılık, moda, dekoratörlük, mimarlık, müzik, resim, heykel ve her türlü sanat kolları; yayıncılık, tiyatro, sinema, yazarlık, yaratıcı gruba örnektir.
Her sektörde birlikte çalıştığınız kişilere güven duymak istersiniz. Bununla birlikte geleneksel ve konservatif sektörlerle iş yaptığınız zaman mali konular, hukuksal işlemler devreye girdiğinden iş yaptığınız kişilere daha da çok güvenmek istersiniz. Bankacınız, sigortacınız, avukatınız sizinle ilgili birçok özel ve gizli bilgiye sahiptir. Sizin adınıza paranızı, servetinizi, hukuksal işlemlerinizi yürütürler. Bu sektör diğer sektörlere göre daha ciddi, daha kurallara bağlı, daha otokratiktir. Bu nedenle de bu sektörde olanların işlerindeki ciddiyetlerini görüntüleriyle de desteklemeleri gerekir. Görüntüleri 'Bana güvenebilirsiniz, ben ciddi ve işini bilen biriyim' demelidir. Belirli bir giyim tarzı içerisinde olmalıdırlar.
Hizmet sektöründe çalışanlar için, her ne kadar geleneksel sektörlerde olduğu gibi belirli bir giyim tarzı üzerinde durulmasa da, bu sektörde çalışanların yaklaşılabilir, hizmet odaklı, kaliteli, derli toplu, temiz ve profesyonel görüntü sergilemeleri beklenir.
Yaratıcı sektörde de önemli olan bu sektörde çalışanların yaratıcılıklarını görüntüleriyle de desteklemeleridir. O zaman, fazla vakit kaybetmeden, iş yapacakları kişilere "Benim görüntüm yaptığım işle tutarlılık içerisinde" mesajı da verirler.
Bu sektörde görüntü ve giyimle ilgili beklentiler genelde yaratıcı olma yönündedir. Canlı renklerde, desen ve baskılarda yaratıcı stilde hazırlanmış giysiler ve aksesuarlar kullanılabilir. Bu sektördeki müşteri temsilcilerinin ve direktörlerinin, müşterilerle sık sık toplantı yapması ve iş ziyaretlerine gitmesi gerektiğinden, yaratıcı ekipten daha dikkatli ve biraz daha tutucu bir tarzda giyinmeleri gerekir.
Geleneksel ve konservatif sektörlerde çalışanlar için klasik giyim tarzı, her zaman uygun bir görüntü oluşturacaktır. Klasik giyim tarzının demode olmaması için de aksesuarlarımızla kıyafetimizi güncelleştirmemiz gerekecektir. Bütün bu bilgiler doğrultusunda bir proto tip yaratılıyor kaygısı taşımamalısınız çünkü her kişinin renk tonlaması (saç, göz, cilt rengi), vücut yapısı, kıyafetleri ve aksesuarları taşıması farklı olacağından bir proto tip oluşmayacaktır.
Bu sektörde çalışanlar için dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle özetleyebiliriz;
Stil: Hem hanımlar hem beyler için klasik uygundur.
Klasik giyim parçalarına örnekler:
Erkekler için: Tek, iki, üç düğmeli ve kurvaze ceketli takımlar, mavi ve beyaz gömlekler, boyuna çizgili aynı renklerde gömlekler, çizgili ya da küçük puantiyeli kravatlar, düz kravatlar vs.
Hanımlar için: Tek, iki, üç düğmeli ceketli takımlar, etek ceket ve elbise ceketli takımlar,
V yakalı, bisiklet yakalı, şal yakalı trikolar, bluzlar, gömlekler, inci kolye ve küpe, diz boyu etekler, pilili pantolonlar vs.
Renkler: Koyu renkler ciddi, otoriter ve sorumluluk sahibi görünmemize yardımcı olur.
Erkekler için: Lacivert ve tonları, gri ve tonları, antrasit (en koyu gri, siyaha yakın) ve bu renklerin kendinden hafif çizgilileri, boyuna dikey daha belirgin ince çizgilileri en uygun renklerdir. Siyah takım elbise sadece resmi ortamlar ve akşam yemeklerinde kullanılmalı. Gündüz iş için giyilmemelidir.
Hanımlar için: Lacivert ve tonları, siyah, koyu kahve, gri ve tonları, antrasit, mürdüm rengi, bordo, haki yeşil, bej, vizon rengi, kamel (devetüyü rengi) uygundur.
Hizmet sektöründe çalışanlar için giyimle ilgili vereceğim öneriler geleneksel sektörün giyim özellikleri ile hemen hemen aynı olacaktır.
Stil: Hem hanımlar hem beyler için klasik stil dışında daha günün modası, takım olmayan 3'lü konbinler de kullanılabilirler. Ciddiyet ve otorite açısından her iki gruba da ceketli 3'lü konbinler öneriririm. Bu sektörde çalışanlar istedikleri ve kendilerine yakıştırdıkları taktirde daha modern çizgilerde giyinebilirler.
Renkler: Koyu renklerin dışında, nötr renklerde kullanabilirler. Erkekler gömlek renklerinde klasiğin biraz dışına çıkmak isterlerse toz pembe ya da lila renklerinde gömlekler giyebilirler.
Profesyonellerin modasından bahsederken kumaş faktöründen de biraz bahsetmek isterim.
Kumaş: Çalışan bir insanın zamanının çok büyük bir bölümü iş yerinde geçiyor. Bu nedenle giysilerimizin buruşmaması, bizi terletmemesi, dayanıklı olması hepimizin isteği.
Tüm bu özellikleri taşıyan, buruşmayan, dayanıklı ve doğal dokusu nedeniyle hava alan ve kaliteli görüntü veren kumaş % 100 yünlü kumaşlardır. Bu tip kumaşların en kalitelileri, dört mevsim rahatlıkla kullanabileceğimiz en ince yünlüler cool wool (light wool) kumaşlardır.
Bir kumaşta sentetik oranı yükseldikçe o kumaşın terletmesi ve koku yapması kaçınılmazdır. Polyester buna en iyi örnektir. Giysilerimizi seçerken içindeki etiketlere bakmayı alışkanlık haline getirmeliyiz. %100 yünlüleri satın alamıyorsak, kumaşın karışımında yünün dışında polyester varsa, bu oran %45'i geçmemelidir. Mesela %55 yün, % 45 polyester gibi olabilir.
Doğal dokusu olan bir diğer kumaş da ketendir. Bununla birlikte çabuk buruştuğundan iş hayatımız için hiç uygun değildir. Gabardin de her zaman kullanabileceğimiz tok kumaşlardandır. Krep dökümü olan fazla buruşmayan bir kumaştır. Özellikle kilolu hanımlar bu kumaşı dökümlü olduğu ve vücut hatlarını ortaya çıkarmayacağı için tercih edebilirler.
Hanımlar için yünle karıştırılmış ve sentetik oranı azaltılmış, yine dört mevsim giyilebilecek rayon ya da rayonun bir cinsi olan "viskos" da iş hayatında kullanışlı kumaşlardandır.
Desen: Hanımların genelde rağbet ettikleri hayvan desenleri (leopar ve zebra), büyük çiçekli, güllü, büyük geometrik desenler, çok canlı renklerle hazırlanmış, gözü yoran diğer desenler profesyonel yaşamımız için uygun değildir. Boyuna çizgili, kendinden ince çizgili sade desenler her zaman iş yaşantımız için kullanabileceğimiz desenlerdir.
Demet Uyar
|